Kur Korumalı Mevduat ve katılma hesapları için uygulanan indirimli oranının, diğer Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan indirimli oranlarla uyumlu olacak şekilde artırılmasına karar verildi.
AA
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesapları için uygulanan stopaj oranları artırıldı.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.
Karara göre, Türk Lirası (TL) mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payları için indirimli tevkifat oranı uygulaması sürecek.
1 Ağustos-31 Ekim arasında açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kâr payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 7, 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 olarak uygulanmaya devam edilecek.
YENİ TEVKİFAT ORANLARI
1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen hesaplar için geçerli olacak yeni oranlar şöyle:
6 aya kadar vadeli hesaplar: Yüzde 7,5
1 yıla kadar vadeli hesaplar: Yüzde 5
1 yıldan uzun vadeli hesaplar: Yüzde 2,5
KKM ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kâr paylarına, TL mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan tevkifat oranları uygulanacak.
KKM/KATILMA HESAPLARINA ÖDENECEK FAİZLER VE KÂR PAYLARI ÜZERİNDEN
KKM ve katılma hesaplarında uygulanan yüzde 0 tevkifat oranı, 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen KKM/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kâr payları üzerinden 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5 olarak uygulanacak.
6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli: Yüzde 7,5
1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli: Yüzde 5
1 Ağustos öncesinde açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda ise indirimli oran (yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.
YATIRIM FONLARINDAN ELDE EDİLEN GELİR
Yatırım fonlarından elde edilen gelirler için geçerli olan yüzde 7,5 indirimli tevkifat oranı uygulaması sürecek.
Yatırımcıların Türk Lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek üzere, portföyü Türk Lirası ve TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi de 31 Ekim’e kadar uzatıldı.
Düzenleme kapsamında, 1 Ağustos-31 Ekim arasında iktisap edilen katılma belgelerinden elde edilecek gelirlere de yüzde 7,5 indirimli tevkifat uygulanacak.
Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise önceden olduğu gibi yüzde 10 tevkifat yapılmaya devam edilecek.
BANKALAR TARAFINDAN İHRAÇ EDİLEN BORÇLANMA ARAÇLARI
Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlere indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı.
Düzenleme kapsamında söz konusu dönemde iktisap edilen bu menkul kıymetlerden elde edilecek gelirler üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 2,5 olarak uygulanmaya devam edecek.
VARLIK KİRALAMA ŞİRKETLERİNCE İHRAÇ EDİLEN KİRA SERTİFİKALARI GELİRİ
Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazine’ce kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulaması 31 Ekim’e kadar uzatıldı.
Düzenleme ile Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç etmiş olduğu varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için geçerli olan indirimli tevkifat yüzde 7,5) oranı uygulamasının yürürlük süresinin de 31 Ekim’e kadar uzatılması kararlaştırıldı.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)