Onedakika.com
Ekonomi

Tarım ihracatı desteklerle 32 milyar dolara ulaştı


Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kastamonu’da yaptığı konuşmasında tarım desteklerinin üretime katkı sağladığını ve ihracatı artırdığını belirterek, yıl sonunda ulaşılması hedeflenen ihracat rakamını 35 milyar dolar olarak paylaştı.



DHA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı.

Yumaklı, AK Parti hükümetlerinden önce tarımsal destek için sadece 2 milyara yakın bir destek verilirken bugün verilen destek miktarının 100 milyar liraya ulaştığın dile getirdi.

Bakan Yumaklı, tarımı destelerken çiftçinin üretiminin artığını belan etti ve binin de tarın ihracatını yükselttiğini belirtti.

Yumaklı’nın verdiği bilgileri göre, 3,8-4 milyar dolarlık bir tarım ihracatı bugün 32 milyar dolar ve bu yıl da 35 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

“TARIMSAL GELİR 1,6 TRİLYON LİRA”

Burada konuşan Yumaklı, şu anda tarımsal gelirin 1,6 trilyon lira olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Bu rakam yaklaşık 972 milyarlardan buraya geldi. AK Parti hükümetlerinden önce tarımsal destek için sadece 2 milyara yakın bir destek verilirken bugün verilen destek 100 milyar liraya ulaşmış vaziyette. Kaç kat arttığını siz hesap edin. Biz destekledik, çiftçimiz üretti. Yaklaşık 3,8- 4 milyar dolarlık bir tarım ihracatımız vardı. Bugün o ihracat rakamı 32 milyar dolara ulaştı. İnşallah bu yıl 35 milyar dolarlara gideceğiz. Üretim rekorlarını hiç saymıyorum bile. Şimdi bizim en büyük rakibimiz yine kendimiz olmuştur. Yeni rekorlar için kolları sıvadık. Benim de görevi devraldığım andan itibaren ki öncesinde de bakan yardımcılığım dönemim vardı; bu projelerin başında vardım, bunları sürdürmeye devam ediyoruz.

“ÖNÜMÜZDEKİ AY ÜRETİM PLANLAMASI HAYATA GEÇECEK”

Ardından gıdanın önemine dikkat çeken Yumaklı, şu bilgileri verdi:

Belki birçok şeyden vazgeçersiniz ama gıdanızdan vazgeçemezsiniz. Dolayısıyla bunun garantisini sağlamak üzere artık geleneksel halden bunu daha iyi planladığınız, teknolojiyi daha iyi kullandığınız, daha çok, daha kaliteli, daha verimli ürettiğiniz hale geçmek zorundasınız. İşte bakanlığımız bunları sağladı. Hayvansal üretimde, su ürünlerinde üretim planlamasına bu yılbaşı itibarıyla başladık.

Diğer bitkisel üretimde de Allah nasip ederse önümüzdeki aydan itibaren üretim planlaması artık hayata geçmiş olacak. Hani hep konuşuyoruz ya ‘bir sene para etti’ diye bir ürün ekiliyor. Ertesi sene o ürünün bir kısmı satılamayınca ‘ya bu artık para etmiyor’ denilip ekilmiyor. Bu sefer de eksikliğiyle o ürünün fiyatları yükseliyor. İnşallah bu konu artık zaman içinde gündemimizden kalkacak.

“BUNUN NERESİ PEŞKEŞ ÇEKMEK”

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak tarımsal amaçlı kiraya verilmesi kararına da değinen Yumaklı, bu konuyu 2 yıldır dile getirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

Yasal düzenlemesini yapmışız. Hiç sesleri çıkmamış. Ancak kendilerine konu mu bulamadılar, nedir; ‘Devlet insanların arazilerine çökecek’ tabiri mazur görünüyor. Ya da işte ‘Şirketlere peşkeş çekilecek’. Yahu kardeşim, insan zahmet eder de bir okur. Bilgisi olmadan fikir serdetmek. Çünkü bunların DNA’larında bu var. Burada nerede peşkeş çekmek, nerede buraya çökmek? Ya bu kadar basit konuda bile okumayan, okusa bile okuduğunu anlamayan bir zihniyette karşı karşıyayız. Bakın bu hayatımızın her döneminde karşımıza gelen bir husus. Bütün amaç kafalarında olanı elde edene kadar. O döneme kadar her şey mubah. Her şeyi söyleyebilirler. Bu yalanların ortaya çıkmasından da hiçbir şekilde de hani bir mahcubiyetleri de yok, bu da anlaşılır gibi değil.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Related posts

Türkiye’nin 4 yıllık UDY stratejisi açıklandı

ONEDAKIKA.COM

Aydın’ın Söke pamuğu AB’den coğrafi işaret tescili aldı

ONEDAKIKA.COM

Mehmet Şimşek, G20 Maliye Bakanları Toplantısı’na katılacak

ONEDAKIKA.COM

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Kabul ediyorum Daha

Çerez Politikası & Gizlilik Politikas