6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem toplam 11 ili etkiledi. Ancak depremden daha fazla etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için beyanname ve bildirimlerin verilme süresinin için bir ayrıcalık tanındı.
AA
Depremlerden en fazla etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için kolaylaştırıcı hükümler devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep halinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu.
GİB’in internet sitesinde yer alan açıklamada, afetten etkilenen illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunanların mücbir sebep halinde olduklarının kabul edildiği bildirildi.
SÜRE 30 KASIM’A KADAR UZATILDI
Bu tarihten mücbir sebep hali sona erene kadar beyanname ve bildirimlerin verilme süresinin de ertelendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verilid:
Mücbir sebep halinin Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için 30 Kasım 2024 Cumartesi günü sonuna uzatılması uygun bulunmuştur.
Beyanname ile bildirimlerin, verilme ve ödenme sürelerine ilişkin detaylara “gib.gov.tr” adresinden ulaşılabiliyor.
“DEPREM BÖLGESİNDEKİ İŞ DÜNYASININ YANINDAYIZ”
Çalışma ve sosyal Güvenlik bakanı Vedat Işıkhan da mücbir sebepteki süre uzatımına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamayı paylaştı:
6 Şubat depremlerinden etkilenen illerimizin çalışma hayatını ve ekonomisini güçlendirmek için işverenlerimizin, çalışanlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz.
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Ağustos 2024 günü sonu itibarıyla sona eren mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatıldı.
Devlet-millet el ele asrın birlikteliğini göstererek tüm kurumlarımız ve imkanlarımızla çalışmalarımızı yürütüyoruz.
“HER TÜRLÜ BİLGİ, BELGE VE BEYANNAMELERİN, 16 ARALIK 2024’E KADAR SGK’YE VERİLMESİ HALİNDE, YASAL SÜRESİ İÇİNDE VERİLMİŞ SAYILACAK”
HER TÜRLÜ BİLGİ, BELGE VE BEYANNAMELERİN, 16 ARALIK 2024’E KADAR SGK’YE VERİLMESİ HALİNDE, BU BİLGİ, BELGE VE BEYANNAMELERİ YASAL SÜRESİ İÇİNDE VERİLMİŞ SAYILACAKTIR.
Bakan Işıkhan mesajı ile ilgili duyuruda şu bilgileri verdi:
Bu kapsamda, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Ağustos 2024 itibarıyla sona eren mücbir sebep hali 30 Kasım 2024’a kadar uzatılmış olup, söz konusu il ve ilçelerimizdeki iş yerlerimiz, sigortalılarımız ve genel sağlık sigortalılarımızın; mücbir sebep sona erme tarihine kadar vermekle yükümlü oldukları her türlü bilgi, belge ve beyannamelerin, 16 Aralık 2024’e kadar SGK’ye verilmesi halinde, bu bilgi, belge ve beyannameleri yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.
31 OCAK 2025’E KADAR VERİLECEK BEYANNAMELER
2023’ün ocak ila aralık, 2024’ün ocak ila ekim aylarına ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannameleri/aylık prim ve hizmet bildirgelerinin 31 Ocak 2025’e kadar SGK’ye verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş olacağına dikkati çeken Işıkhan, şu bilgileri paylaştı:
6 Şubat 2023’ten önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları 31 Aralık 2024’e kadar, 2023 yılı ocak ila aralık, 2024 yılı ocak ila ekim aylarına ait prim borçları ise gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 2 Haziran 2025’e (bu tarih dahil) kadar ertelenmiştir. Yine ödeme vadesi geçmiş borçları, çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olan işveren, sigortalı ve hak sahiplerimizin 6 Şubat 2023 ila 30 Kasım 2024 arasında sona eren taksitlerini 31 Aralık 2024’e kadar ödeyebilmeleri sağlanmıştır.
İşveren borçları yönünden 6 Şubat 2023’ten önce ödeme süresi dolmuş borçlar için 31 Aralık 2024’e (bu tarih dahil), 6 Şubat 2023 ve sonrası erteleme kapsamına alınan borçlar için 2 Şubat 2025’e kadar (bu tarih dahil) başvuru yapılması ve ilgili mevzuat kapsamında belirtilen diğer şartların sağlanması kaydıyla faiz alınmaksızın 24 aya kadar taksitle ödeme imkanı getirilmiştir.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)