Bugün yayınlanan Merkez Bankası’nın PPK özetinde, aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini belirtildi.
AA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), son politika faizine karar verdiği 23 Temmuz’daki toplantısına ilişkin özet yayınlandı.
Toplantı Özeti’nde, yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiği belirtildi.
PPK Özeti’nde, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana, beklentiler öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği bildirildi.
“MEVDUAT FAİZ ORANLARINDAKİ GERİLEME SINIRLANMIŞTIR”
PPK Özeti’nde, parasal ve finansal koşullara ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:
Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası varlıklara yönelimiyle piyasada oluşan likidite fazlasının mayıs ayında kur korumalı mevduat hesapları ile mevduat ve katılım fonu hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının belirgin olarak artırılmasıyla sterilize edilmesi neticesinde mevduat faiz oranlarındaki gerileme sınırlanmıştır.
Türk Lirası mevduat faizleri, 28 Haziran haftasından bu yana 20 baz puan gerileyerek 12 Temmuz itibarıyla yüzde 56,16 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Türk Lirası ticari kredi faizleri 31 baz puan azalarak yüzde 60,76 seviyesinde oluşmuştur.
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ ARTTI
Bireysel tarafta, ihtiyaç kredisi (kredili mevduat hesabı hariç) faizleri 334 baz puan artarak yüzde 77,90 olarak gerçekleşirken, konut kredisi faizleri, yatay seyrini sürdürerek yüzde 44,24 seviyesinde oluşmuştur. Büyük ölçüde kampanyaların durumuna göre şekillenen taşıt kredisi faizleri 12 Temmuz itibarıyla yüzde 54,07’ye yükselmiştir.
TEMMUZ ENFLASYONU ÖNGÖRÜSÜ
Toplantı özetinde, öncü göstergelerin temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret edildiğini belirterek şu ifadeler yer aldı:
Özetle, öncü göstergeler temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda, alkol-tütün grupları olduğuna, buna karşın bu grupların dışlandığı çekirdek göstergelerde artışın görece daha sınırlı seyrettiğine işaret etmektedir.
TOPLANTI ÖZETİNDE ÖNE ÇIKANLAR
-Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.
-Kur korumalı mevduat hesaplarındaki çözülmeyi hızlandıracak nitelikte politika adımları atıldı.
-TCMB brüt uluslararası rezervleri, 12 Temmuz itibarıyla 153,8 milyar dolara yükseldi.
-Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir.
-Öncü göstergeler, imalat sanayi kapasite kullanım oranında temmuz ayında bir miktar düşüşe işaret etmektedir.
-Yurt dışı borçlanma imkanları, bir önceki aya kıyasla bir miktar iyileşti.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)